Je výhodnější hypotéka na bydlení, nebo nájem

Asi každý z nás snil někdy o tom, že bude bydlet ve vlastním domě či bytě. Avšak ne každý si tento sen může splnit. Je to pochopitelné, neboť ceny nemovitostí jsou vysoké a zdaleka ne každý si může dovolit takovou částku zaplatit.

Jejich výše je taková z jednoho důvodu: jedná se o omezenou, a přitom velmi žádanou komoditu. Lidé jsou ochotni za nemovitost platit velké částky, a tak je prodejci za velké částky nabízí. Nehledě samozřejmě na fakt, že samotná stavba domu či úprava a údržba bytu rozhodně není levnou záležitostí, což je v ceně také reflektováno.

hypoteka4

To vše je pochopitelné, ale co máme v takovém případě dělat? Prakticky vzato jsou dvě možnosti: můžeme bydlet v podnájmu, nebo si vzít hypotéku, což je účelová půjčka, určená ke koupi či rekonstrukci konkrétní, předem dané nemovitosti.

Otázkou zde je, kterou z těchto možností zvolit. Zdánlivě jsou podobné – v obou případech budete každý měsíc platit určitou částku za to, že danou nemovitost můžete používat. Avšak je zde jeden velký rozdíl: hypotéka na bydlení https://www.fahd.cz/hypoteka-na-bydleni-rekonstrukci-stavbu-domu/ bude jednoho dne splacená, a pak bude daná nemovitost kompletně vaše, zatímco hypotéku budete platit po celou dobu, co tam budete bydlet.

Zdálo by se tedy, že hypotéka je výhodnější řešení, avšak nemusí tomu tak být vždy. Jsou i situace, kdy je skutečně lepší bydlet v podnájmu. Příkladem může být třeba student vysoké školy, který si pronajme byt ve stejném městě, jako je jeho univerzita. Obvykle je to jen jedna místnost a případně kuchyň. Ví, že tam nebude bydlet věčně a že po skončení studia se odstěhuje, takže by bylo zbytečné, aby si danou nemovitost kupoval.

hypoteka5

Pak jsou zde samozřejmě lidé, kterým nebyla jejich žádost o hypotéku z nejrůznějších důvodů schválena. Nejčastěji se jedná o nízký příjem, případně záznam v registru dlužníků. Takoví lidé pak obvykle nemají jinou možnost.

Ať už se však rozhodnete pro kteroukoliv variantu, vždy si vše pečlivě rozmyslete. Přeci je, jde zde o vaši střechu nad hlavou.